حتما شنیدید که میگویند آشپزخانه قلب هر خانه است؛ همین موضوع باعث شده که این نقطه از خانه به کثیفترین نقطه تبدیل شود و آلودگی در آن بیداد کند. هر بار که به آشپزخانه سر میزنید ممکن است با ظروف کثیف داخل سینک، سرامیک چسبناکِ کف آشپزخانه و یا لکههای بسیار روی اجاق گاز مواجه شوید. به این آشفتگیها، یخچالی بینظم و شلوغ را نیز اضافه کنید. تمام این مواردی که نام بردیم، همه قابل مشاهده هستند؛ اما آیا تا به حال شده درباره کثیفترین نقاط در آشپزخانه که قابل رؤیت نیستند، فکر کنید؟
برای پیدا کردن این مناطق در آشپزخانه، خوب است به مکانهایی فکر کنید که در طول روز آنجا غذا میپزید. مسلما پیشخوان آشپزخانه، دستگیرهها، سینک، اسفنج ظرفشویی، بطری آب و موارد بسیار دیگر به ذهن شما خطور میکند. معمولا در طول روز و در زمان آشپزی به این نقاط دست میزنید، بنابراین بسیار مهم است که آنها را هر روز یا چند بار در هفته ضدعفونی کنید تا بتوانید از انتقال باکتری و میکروب به دیگر نقاط خانه جلوگیری کنید.
در ادامه این مقاله قصد داریم تا شما را با کثیفترین مکانها در آشپزخانه آشنا کنیم و همچنین نحوهی تمیز کردن آنها را بیان کنیم.
1- تمام دستگیرهها
معمولا هر وسیلهای در آشپزخانه دارای دستگیره، کنترل و یا دستهای برای گرفتن است. این را بهخاطر داشته باشید که دستگیرهها، دکمهها یا تاچپدها را باید بهصورت هفتگی تمیز کنید و بشویید، چراکه این نقاط از آشپزخانه معمولا در تمیزکاریهای روزانه و هفتگی فراموش میشوند. بهخصوص اگر قبل از دست زدن به این نقاط، به مواد خام و مواد غذایی دست زده باشید، باید تمیز کردن آنها را بیشتر جدی بگیرید.
دستگیرههای کابینت آشپزخانه، دستگیرههای لوازم خانگی و کنترلِ دستگاههای داخل آشپزخانه را با استفاده از محصولات مناسب مانند انواع اسپری و دستمال پاککننده یا ضدعفونیکننده تمیز کنید.
2- سینک
حتی اگر بهصورت روزانه و با مقدار زیادی آب سینک آشپزخانه را تمیز کنید، باز هم میکروبهایی روی سطح آن باقی میمانند. این میکروبها، بهویژه در شکاف بین پیشخوان و سینک، اطراف خروجی فاضلاب و روی دریچه آن قرار دارند.
برای تمیز کردن این قسمت از آشپزخانه باید بعد از تهیه هر وعده غذایی و شستن ظروف، حداقل یک بار در روز سینک را ضدعفونی کنید و در کنار آن، دستگیرهها، شیر آب و شکاف میان پیشخوان و سینک را نیز تمیز و ضدعفونی کنید. این بخشهایی که نام بردیم، تمام آلودگی روی ظروف و غذا را جذب میکنند. برای تمیز کردن سینک از یک پاککننده چندمنظورهی حاویِ ماده ضدعفونیکننده و یک حوله تمیز یا دستمالهای ضدعفونیکننده یکبار مصرف استفاده کنید.
3- اسفنج، برس و سیم ظرفشویی
با توجه به تاثیر مخربِ استفادهی بیش از حد از دستمال کاغذی بر محیط زیست، بسیاری از افراد استفاده از این کالا برای تمیزکاری را کاهش دادهاند و از محصولات جایگزین مانند دستمالهای نانو، برسهای شستشویِ سینک و حولههای پارچهای استفاده میکنند. متأسفانه، اسفنجهای ظرفشویی یا همان اسکاج و برسهای تمیزکننده سینک، اگر بهدرستی شسته و ضدعفونی نشوند، محلی برای رشد انواع باکتری خواهند شد و به عنوان یکی از آلودهترین اشیا در محیط خانه شناخته میشوند.
برای استفادهی درست از این محصولات باید پس از هر بار استفاده، آنها را در آب داغ قرار دهید و سپس بشویید. برسهای سینک و دستمالهای شستشو را میتوان پس از هر بار استفاده در ماشین ظرفشویی یا لباسشویی قرار داد.
4- یخچال
خوب است بدانید که باکتریها و میکروبهای بسیار مضر حتی در دمای پایین و در داخل یخچال میتوانند رشد کنند. بیشتر میوهها و سبزیجات اگر قبل از گذاشتن در یخچال شسته نشوند، برای مدت طولانیتری تازه میمانند. در واقع، بهتر است برای کاهش احتمال فاسد شدن این مواد در یخچال، آنها را نشویید؛ اما، لازم است کشوهایی که این مواد را داخل آن قرار میدهید را تمیز کنید تا از آلودگیهای احتمالی جلوگیری کنید. این احتمال وجود دارد که از خوراکیهای قبلی و یا باکتریهایی در قفسههای یخچال باقی مانده باشند.
همین اتفاق در مورد گوشت خامی که در یخچال نگهداری میشود نیز میافتد. در صورتی که گوشت در یخچال گذاشتهاید، خوب است بدانید که ممکن است خونآبهی گوشت در طبقه یخچال راه بیفتد و به دیگر طبقات راه پیدا کند و باعث گسترش میکروب و باکتری در یخچال شود. حتی محصولات بستهبندی شده مانند شیر یا کره نیز قبل از ورود به یخچال خانه شما، در یخچال دیگر فروشگاهها نگهداری میشوند و میتوانند عامل انتشار میکروب باشند.
برای خلاص شدن از شر هر نوع باکتری و همچنین مخمر و کپکی که در یخچال رشد میکند، در صورت امکان کشوها یا قفسههای یخچال را، هر ماه جدا کنید و روی سطح آنها را با مواد شوینده و آب داغ یا گرم بشویید. سپس با یک پارچه تمیز یا حوله کاغذی خشک کنید.
در زمان تمیز کردن یخچال، تمام مواد ریخته شده روی سطوح را پاک کنید و سطوح داخلی یخچال را با یک ماده ضد عفونی کننده تمیز کنید.
علاوه بر این، بالای یخچال را نیز گردگیری و همچنین، پشت و زیر آن را نیز با جاروبرقی تمیز کنید. حتی میتوانید گردوخاک پشت یخچال را با جاروبرقی تمیز کنید تا عملکرد آن بهتر شود و همچنین، میزان مصرف انرژی آن نیز کاهش پیدا کند. از همه مهمتر قسمت پشت یخچال، دیگر محلی برای جمع شدن حشرات نخواهد شد.
5- تختههای برش
تختههای برش، بهویژه تختههای چوبی، میتوانند محلی مناسب برای جمع شدن باکتریهای مضر باشند. بهترین کار این است که در خانه دو تخته برای برش دادن مواد مختلف داشته باشید: یکی برای میوهها و سبزیجات و دیگری برای انواع گوشت. داشتن دو تختهی برش باعث کاهش آلودگی و انتقال میکروبها به غذا میشود.
هر تخته را بعد از هر بار استفاده با آب گرم و مایع ظرفشویی بشویید. سپس با دستمال کاغذی یا دستمال تمیز، کاملا خشک کنید. تختههای چوبی را داخل ماشین ظرفشویی قرار ندهید، زیرا باکتریها محیط گرم و مرطوب را دوست دارند. اگر میخواهید این وسیله را در ماشین ظرفشویی قرار دهید، باید سراغ مدلهای پلاستیکی و مناسب ظرفشویی بروید.
6 – قهوه ساز، مخلوط کن و دیگر لوازم برقی
ماندن حتی ذرهای آب در قهوهساز میتواند محیطی عالی برای رشد باکتریها، مخمرها و کپکها بهوجود آورد. برخی از وسایل برقی را باید بعد از هر بار استفاده تمیز کنید. حداقل هر هفته، این وسایل و اجزای آن را جدا و تمیز کنید. برخی قطعات این دستگاهها را میتوانید داخل ماشین ظرفشویی قرار دهید و دیگر قطعات را میتوانید با مایع ظرفشویی و آب داغ بشویید و کاملا خشک کنید.
این روال تمیز کردن را باید برای وسایلی مانند درب باز کن کنسروها، پیمانههای اندازهگیری و پیمانه برنج نیز انجام دهید.
7- ظروف غذا، کیسههای خرید و بطریهای آب
هر بار که از ظرف غذا، کیسه خرید یا بطری آب استفاده میکنید، این احتمال وجود دارد که آلودگی و برخی باکتریها را به آنها منتقل کنید، مگر اینکه به درستی آنها را تمیز کنید.
قطعات ظرف غذا را باید بهصورت کامل جدا کنید، در ماشین ظرفشویی قرار دهید یا در آب داغ و مایع ظرفشویی بشویید و سپس کاملاً خشک کنید. بیشتر ظروف غذا، مناسب قرار دادن در ماشین ظرفشویی هستند و از این بابت مشکلی ندارید.
این روزها بهخاطر مراقبت از محیط زیست، استفاده از کیسههای پارچهای برای خرید افزایش یافته است. نکته مهم در مورد این کیسههای پارچهای این است که، برای هر نوع مواد غذایی باید کیسه جداگانه داشته باشید و به عنوان مثال، برای خرید گوشت و میوه، از کیسههای جداگانه استفاده کنید. این کیسهها را میتوانید در ماشین لباسشویی تمیز و ضدعفونی کنید.
8- کانتر یا پیشخوان آشپزخانه
از کانترهای آشپزخانه خود غافل نشوید؛ این بخش از خانهی شما معمولا محل قرار گرفتن کیف، کیسههای خرید و سایر اقلام روزانه است و البته که مکانی برای تهیه غذا است.
یک دستمال و یا پارچهای تمیز بردارید و با استفاده از اسپری ضدعفونی کننده قبل از تهیه غذا یا حداقل یک بار در روز، این بخش از آشپزخانه را تمیز کنید. برای تمیز کردن پیشخوان یا کانتر آشپزخانه، به هیچ عنوان دستمال یا پارچه استفادهشده را برندارید زیرا ممکن است حاوی باکتری و میکروب باشند.
حداقل یک بار در هفته را به تمیز کردن گوشههای میان دو کابینت، زیر وسایل کوچک و لبههای بین اجاق گاز یا یخچال و میز اختصاص دهید. این مکانها با وجود رطوبت، محلی برای رشد میکروب هستند و باید از این روند جلوگیری کنید. اسپریهای چندمنظوره و ضدعفونی کننده برای تمیز کردن این بخشهای آشپزخانه، انتخابی ایدهآل هستند.
9- ظرف نمک و فلفل
آخرین نقطهی کثیف در هر آشپزخانهای، ظرف نمک و فلفل است. این ظروف اغلب در حین پخت غذا استفاده میشوند و مسلما، مدام با دست در تماس هستند. پس از تهیه هر وعده غذایی و تمیز کردن هفتگی آشپزخانه، باید این ظروف را نیز با ماده ضدعفونی کننده تمیز کنید.
سخن پایانی
در این مقاله با نقاطی از آشپزخانه آشنا شدید که میتوانند محل جمع شدن انواع میکروب و آلودگی باشند و به اصطلاح، به آنها کثیفترین نقاط آشپزخانه میگویند. برای تمیز کردن تمام این نقاط به ماده ضدعفونی کننده نیاز خواهید داشت. برای نتیجهگیری بهتر، به شما محصولات اکتیو و خصوصا پاککننده سطوح و جرمگیر اکتیو را پیشنهاد میکنیم. این محصولات با استفاده از تجهیزات و فناوریهای روز دنیا طراحی و ساخته شدهاند و میتوانید برای داشتن آشپزخانهای تمیزتر، از آنها استفاده کنید.